Klik hier om je in te schrijven voor onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-verhaal!
Blijf met ons in contact via onze tweewekelijkse nieuwsbrief!   

E-readertest: 1. Kobo Glo

Categorie: BehindScenes

test01KoboGloDe Kobo Glo eindigde als eerste in De Grote e-readertest van Leesfanaten.nl. Met een totaal van 76 sterren en een gemiddelde van 4,22 sterren was deze reader de winnaar van de test. Pluspunten van deze e-reader zijn het ingebouwde glowlight dat in te schakelen is wanneer je lees in donkere ruimtes. Ook ondersteunt de reader de meeste benodigde boekformaten, is het Pearl E-ink scherm van goede kwaliteit en zijn er handige extra functies die het leesgemak vergroten.

1. In gebruik nemen: 4 sterren
De Kobo Glo laat zich gemakkelijk in gebruik nemen. Omdat er geen knoppen op zitten, moet je even in de handleiding kijken hoe het apparaatje precies bediend moet worden, maar voor de rest wijst het zichzelf. Via de website van Kobo kun je een programma downloaden voor op je computer, waardoor je ook boeken die beveiligd zijn middels DRM kunt lezen.

2. Boeken erop zetten: 4,5 sterren
Boeken kun je aankopen via het gedownloade programma op je computer, maar je kunt boeken die al op je computer staan ook gemakkelijk via de Verkenner kopiƫren naar een map op de e-reader. Omdat de e-reader over wifi beschikt, is het mogelijk om boeken online aan te kopen op het apparaat zelf.

3. Verschillende bestanden: 4 sterren
De e-reader ondersteunt de volgende formaten: epub, pdf, mobi, txt, html, rtf, cbz, cbr, jpeg, gif, png, tiff. Worddocumenten, excelsheets en powerpointpresentaties zijn met deze e-reader niet te bekijken.

4. Scherm: 5 sterren
Het Pearl E-ink scherm is in normaal daglicht goed leesbaar. Het is erg helder en rustig aan de ogen.

5. Lezen in zonlicht: 5 sterren
Zelfs het felste zonlicht kan je leesgemak niet bederven. Het scherm blijft helder en duidelijk als je in de zon zit, met of zonder zonnebril.

6. Lezen in het donker: 5 sterren
Door het ingebouwde glowlight kun je met deze e-reader prima lezen in het donker. Het voordeel is dat je dit licht alleen aan hoeft te zetten wanneer je het nodig hebt. Zo voorkom je onnodige batterijverspilling en is het scherm ook niet storend verlicht in situaties waarin je het niet nodig hebt. Ook de lichtsterkte is handmatig te regelen.

7. Aantekeningen maken: 4 sterren
Op de Kobo Glo kun je heel gemakkelijk aantekeningen maken. Met het touchscreen is het een kwestie van een woord aantikken en er verschijnt meteen een optie om een aantekening te maken. Met het toetsenbord kun je via het touchscreen gemakkelijk typen en alle aantekeningen die je maakt, worden in een lijst bijgehouden zodat je aan het einde van het boek een duidelijk overzicht hebt van al je notities.

8. Lettertype en -grootte aanpassen: 3 sterren
Met de Kobo Glo kun je zowel het lettertype als de lettergrootte en regelafstand naar wens instellen. Er is voldoende keuze en de pagina's worden in een epub bestand goed opgedeeld. Bij een PDF is het helaas niet mogelijk om dit aan te passen. Daarbij kun je alleen zoomen, maar dat onthoudt de reader niet, dus moet je elke pagina opnieuw inzoomen om te kunnen lezen en uitzoomen om te kunnen bladeren. Een groot nadeel als je regelmatig PDF's leest.

9. Bediening: 3,5 sterren
De Kobo Glo heeft alleen een touchscreen en bevat verder geen knoppen. Op zich is dat niet storend, want het touchscreen reageert al op lichte aanrakingen, maar extra bladerknoppen aan de zijkant zouden het gemak hebben vergroot. Het scherm is verdeeld in drie verticale balken: links aanraken betekent terugbladeren, rechts aanraken betekent vooruitbladeren en als je het scherm in het midden aanraakt, open je het menu. Dit is ook aan te passen naar eigen voorkeur.

10. Snelheid: 4 sterren
De Kobo Glo is een snelle e-reader. Je kunt snel bladeren en ook een nieuw boek is vrij snel geopend. Alleen voor het zoeken is soms wat geduld vereist.

11. Wifi: 5 sterren
De e-reader bevat wifi waarmee je boeken aan kunt kopen, interessante passages of boeken kunt delen op Facebook, maar ook kun je op deze manier abonnementen op kranten en tijdschriften gemakkelijk bijhouden.

12. Extra functies: 4 sterren
De Kobo Glo bevat voldoende extra functies die het gebruiksgemak vergroten. Het voorgeĆÆnstalleerde Nederlandse woordenboek is ideaal als je af en toe de betekenis van een woord op wilt zoeken, je hoeft alleen het woord maar aan te tikken. Via Facebook kun je interessante citaten en boeken delen met je vrienden. Er zit een internetbrowser op waarmee je online boeken kunt kopen, maar ook gewoon wat op kunt zoeken. Je kunt tijdschriften- en kranten lezen op de Kobo Glo (als je een abonnement hebt) en ook bevat de e-reader spelletjes en een schetsblok. Dit alles heeft geen negatieve invloed op de snelheid.

13. Batterijduur: 3 sterren
De accu van de e-reader zou een maand mee moeten gaan bij 30 minuten lezen per dag (eventueel met glowlight ingeschakeld, deze duur is wel berekend met wifi uitgeschakeld).
* Omdat Leesfanaten.nl de e-readers tijdelijk had om te testen, konden wij de accuduur zelf niet uitgebreid testen en moesten we dus op testresultaten van de fabrikant of webwinkels afgaan.

14. Stevigheid en uiterlijk: 4 sterren
De Kobo Glo is heeft een strak design en is dik genoeg om gemakkelijk vast te kunnen houden en toch compact genoeg om handig mee te kunnen nemen. Het apparaatje voelt niet heel fragiel of breekbaar aan.

15. Hoezen/Bescherming: 4 sterren
Er zijn diverse hoezen verkrijgbaar voor deze e-reader in verschillende materialen en kleuren en in uiteenlopende prijsklassen.

16. Schermgrootte: 5 sterren
Met 6 inch heeft het scherm een ideaal formaat voor de e-reader.

17. Geheugen: 5 sterren
De e-reader heeft 1 gb intern geheugen waar je al talloze boeken op kunt zetten, maar kan zelfs uitgebreid worden met een micro-sdkaart van maximaal 32 gb. Voldoende ruimte dus om veel leesvoer met je mee te nemen.

18. Prijs/Kwaliteitverhouding: 4 sterren
De prijs loopt bij verschillende webwinkels uiteen van 119 tot 155 euro (bron: Kieskeurig.nl) Dat is een nette prijs voor een e-reader met zoveel extra's en een mooi design. Uniek aan deze reader is de ingebouwde verlichting.

Overige opmerkingen:
Een leuk detail van de Kobo Glo is dat de cover van het boek in slaapstand op je scherm blijft staan, zodat het net lijkt alsof er een echt boek op je nachtkastje ligt. De mogelijkheid om boeken te lenen is bij deze e-reader ook ingebouwd, wat een mooie extra is. Een nadeel is dat Kobo af en toe reclamemeldingen in het scherm zet. Indien je daar niet van gediend bent kun je dat wel uitschakelen in het menu.

Heb jij vragen of opmerkingen over de Kobo Glo?
Laat het ons weten via de onderstaande reactiemogelijkheid of mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. !

Ga terug naar het overzicht van de Grote e-readertest van Leesfanaten.nl
Of ga direct naar de testresultaten van een van de andere e-readers:
1. Kobo Glo
2. Sony PRS-T2
3. Onyx Boox i62
4. Nook Simpletouch Glowlight
5. Amazon Kindle Paperwhite EY21
6. iPad
7. Icarus Omnia
8. Icarus ExCel
9. Icarus essence
10. Yarvik Flow EBR060

   

Wie is er online?

Geen
   

Gebruikerslogin  

Nog geen lid van Leesfanaten.nl?
Registreer je dan direct!
Als lid van Leesfanaten krijg je vele extra's!

   

Leesfanaten op Twitter  

   
   
   
   
© Leesfanaten.nl 2014 - Niets van deze website mag worden gekopieerd zonder schriftelijke toestemming